How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu 10 Easy Steps to Build Your Own Computer

You are searching about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu, today we will share with you article about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu is useful to you.

10 Easy Steps to Build Your Own Computer

Prezantimi

Nga një këndvështrim fillestar, ndërtimi i një kompjuteri mund të duket të jetë një detyrë e frikshme. Megjithatë, në realitet, ndërtimi i një kompjuteri nuk është më i vështirë sesa të luash me Lego. Dallimi i vetëm këtu është se pjesët tuaja ndoshta kushtojnë më shumë se 300$-400$ dollarë në minimum, kështu që ju nuk dëshironi të ngatërroni.

Ndërtimi i Mjedisit

Nga përvoja ime personale, në leximin e metodave të tjera të ndërtimit dhe më pas duke i provuar vetë, mënyra më e mirë për të filluar është të gjesh një mjedis të mirë pa statike. Elektriciteti statik në fillim duket i padëmshëm, thjesht sepse nuk duket se mblidhet në sasi të mjaftueshme për të dëmtuar dikë. Ndërsa kjo është e vërtetë për njerëzit, elektronika e ndjeshme e përdorur në kompjuterë nuk është e njëjtë. Pllakat amë, RAM-i, kartat grafike dhe disqet e ngurtë janë të gjithë shembuj të mirë të elektronikës që duhet të shmangin staticitetin.

Kjo është arsyeja pse kur i nxirrni nga paketimi, ato janë pothuajse gjithmonë të mbështjella me një qese antistatike. Megjithatë, pas kësaj, mjedisi më i mirë antistatik që kam gjetur është një bodrum i papërfunduar, ose një dhomë me sipërfaqe të tjera jostatike (lexo: jo qilima). Gjithçka që u tha, unë kam fërkuar pllakat amë në qilima pa shkaktuar ndonjë dëm – shumica e mbrojtjes statike është një masë paraprake më shumë se çdo gjë, por sigurisht një masë paraprake që dëshironi ta keni, sepse një herë ai statik mund të shkaktojë dëme, ju bëni Nuk dua që kjo të ndodhë me kartën tuaj të re grafike 300$.

Hapat e parë: Vendosja e pllakës amë

Pasi të keni zgjedhur një vend të mirë për të ndërtuar, filloni me bazën e kompjuterit – motherboard. Hiqeni atë nga paketimi dhe nëse kjo është hera e parë që ndërtoni një kompjuter, identifikoni pikat për të cilat do të duhet të keni parasysh më vonë gjatë procesit. Vendet e RAM-it, foletë PCI dhe PCI Express, foleja e procesorit, portat SATA, prizat e ventilatorit dhe ndoshta porta IDE (kjo po vjetërohet shpejt, megjithëse nëse po ripërdorni një hard disk më të vjetër, ai mund të vazhdojë të përdorë kjo). Të gjitha këto duhet të paraqiten në manualin e udhëzimeve të ofruar me motherboard, dhe nëse kjo nuk ndihmon, shumica e këtyre lojërave elektronike janë etiketuar direkt në PCB-në e motherboard-it gjithashtu.

Montimi i procesorit CPU

Unë gjithmonë filloj duke montuar procesorin në motherboard. Ndonjëherë, nëse përdorni një ftohës të palës së tretë ose të një tregu tjetër, do t’ju duhet akses në pjesën e poshtme të pllakës amë për ta montuar atë. Disa raste ofrojnë një vrimë për këtë, por kur jeni duke ndërtuar kompjuterin për herë të parë, është më e lehtë ta mbani atë jashtë kutisë. Procesori juaj duhet të përputhet me slotin në motherboard nëse keni blerë harduerin e duhur – kontrolloni më vonë për një tutorial “Si të blini pjesë kompjuteri” nëse keni probleme me zgjedhjen e komponentëve. Kjo pjesë nuk është aspak e vështirë pasi të keni pjesët e duhura. Së pari, duhet të ketë një levë të vogël në anën e prizës në motherboard. Ngrini lart për të hapur vrimat për kunjat. Tani, nxirreni procesorin tuaj nga kutia dhe rreshtojeni me paraqitjen (besoj se të gjithë procesorët përshtaten vetëm në një mënyrë, kështu që nëse nuk bie, thjesht rrotullojeni 90 gradë derisa të bjerë). Duhet të rrëshqasë menjëherë, dhe sapo të hyjë, thjesht mbylleni atë levë. urime! Sapo keni montuar procesorin tuaj të parë.

Instalimi i ngrohësit dhe pastës termike

Tani ju duhet të montoni ngrohësin në procesor. Kjo pjesë është projektuar vetëm për të ftohur procesorin tuaj – kjo është arsyeja pse kur planifikoni të mbingarkoni, ose ta shtyni procesorin më fort se sa ishte projektuar për stok, duhet të blini një ftohës më të madh ose të shikoni ftohjen e ujit. Ky tutorial thjesht do të shpjegojë se si të montoni ngrohësin e rezervuar. Së pari, do t’ju duhet të aplikoni pastë termike. Disa ftohës që janë të pajisur me procesorë vijnë me pastë termike të paravendosur. Kujdesuni për këtë sepse nuk dëshironi të aplikoni një shtresë në procesor vetëm për të kuptuar që prodhuesit e kanë bërë tashmë këtë në ngrohësin për ju. Megjithatë, nëse nuk është kështu, duhet të blini vetë pastën tuaj termike.

Një nga më të mirat në treg aktualisht është Artic Silver Five. Kjo vjen në një shiringë të vogël. Për ta aplikuar, thjesht shtrydhni një pjesë të vogël në faqen e procesorit dhe shpërndajeni në mënyrë të barabartë në të gjithë duke përdorur diçka si një kartë shënimesh. Kjo shtresë duhet të mbulojë të gjithë çipin, por duhet të jetë sa më e hollë që të jetë e mundur. Shumë pastë termike mund të shkaktojë një efekt izolues dhe të dëmtojë çipin tuaj. Sa i përket fiksimit në ngrohësin, si Intel ashtu edhe AMD kanë një sistem të thjeshtë kapës për të cilin kompania e motherboard-it është e vetëdijshme, kështu që asgjë nuk duhet të ndryshohet ose rregullohet siç mund të duhet të bëni me një ngrohje pas tregut. Për këtë, thjesht vendosni ftohësin në mënyrë të rrafshët në çip dhe sigurojeni kapësin. Ngrohësit kanë tendencë të ndryshojnë nga çipi në tjetrin, kështu që nuk mund të jem shumë specifik për mënyrën se si duhet të bëhet këtu, por kapëset janë bërë që të jenë të lehta për t’u përdorur. Manuali i udhëzimeve për çipin dhe motherboard ndoshta ka detaje që mund t’i kontrolloni gjithashtu. Së fundi, nëse keni një tifoz në ngrohësin tuaj, futeni atë në portën e ventilatorit të procesorit dhe duhet të jeni gati për të nisur.

Shtimi i furnizimit me energji elektrike

Tani, përpara se pllaka amë të futet në kasë, duhet të instalohet furnizimi me energji elektrike. Kjo mund të hyjë edhe pas motherboard-it, por për shumicën e rasteve, veçanërisht ato më të voglat, është shumë më e përshtatshme ta vendosni këtë në fillim. Do të ketë një pikë montimi për këtë ose në fund ose në krye të kasës tuaj. Furnizimi juaj me energji elektrike ka shumë të ngjarë të jetë i madhësisë standarde (nëse nuk është, ndoshta nuk jeni duke ndërtuar një kompjuter) dhe duhet të rrëshqasë menjëherë. Duhet të përfshihen katër vida me kutinë dhe furnizimin me energji elektrike (ato duhet të jenë të njëjtat vida , kështu që përdorni cilindo) dhe mund ta vidhosni përmes katër vrimave në pjesën e pasme të kutisë. Vendoseni çelësin e vogël të kuq në 110V ose 220V bazuar në prizën tuaj. Standardi për SHBA është 110V. Nëse kjo është vendosur gabimisht, ju mund të skuqni furnizimin tuaj, prandaj sigurohuni që është e saktë.

Hapja e çështjes

Tani që furnizimi juaj me energji elektrike është instaluar, mund të vazhdoni me montimin e pllakës në pjesën e brendshme të kutisë. Sipas udhëzimeve të rasteve, hapni anash dhe gjeni cilat pika ngecje do t’ju nevojiten për madhësinë e pllakës amë. Këto zakonisht etiketohen me shkronja, dhe ato që ju nevojiten për motherboard-in tuaj (full-ATX, micro-ATX, etj) zakonisht janë të detajuara në manualin e udhëzimeve të rasteve tuaja. Duke përdorur këto pika, merrni ngecjet e dhëna me kutinë (zakonisht një ngjyrë kafe) dhe vidhosni ato! Tani ju jeni gati për të vendosur motherboard brenda rastit.

Sigurimi i pllakës amë

Ky hap është përgjithësisht i thjeshtë, por është shumë jetike që motherboard të jetë i siguruar siç duhet. Vendoseni tabelën me foletë PCI të rreshtuara me foletë e pasme të zgjerimit të kasës. Procesori duhet të jetë në pjesën e sipërme të kasës, dhe portat SATA duhet të jenë drejt fundit (shënim: ky është rasti në shumicën e pllakave amë – tuajat mund të jenë paksa të ndryshme). Tani përdorni vidhat e ofruara me kutinë për të vidhosuar pllakën amtare. Sigurohuni që të vendosni çdo vidë të vetme, madje edhe ato që janë të vështira për t’u arritur. Vidhat veprojnë si bazë nga kutia metalike në motherboard, kështu që një vidë që mungon mund të bëjë që kompjuteri juaj të mos ndizet ose të mbyllet rastësisht.

Instalimi i kujtesës me akses të rastësishëm (RAM)

Para se të lidhni furnizimin me energji elektrike, duhet të instaloni RAM-in tuaj. Këto janë mjaft të lehta për t’u instaluar. Gjeni foletë RAM në motherboard dhe thjesht shtypni skedat në të dyja anët në pozicionin e hapur. Shkopi do të shkojë vetëm në një mënyrë, dhe gjithçka që duhet të bëni për ta instaluar është të aplikoni presion – skedat duhet të mbyllen me një klikim dhe boom! RAM-i juaj është i instaluar. Shpëlajeni dhe përsërisni për shkopinj shtesë.

Instalimi i kartës grafike

Tani, unë zakonisht lidh f_panelin (do ta shpjegoj më vonë) dhe furnizimin me energji elektrike, por nëse keni një kartë grafike pas tregtimit në krahasim me një të integruar, mund të ketë nevojë për një lidhje të energjisë dhe në këtë rast është më e lehtë të vendosni kartën në të parën. Fatmirësisht, kjo është aq e lehtë sa RAM-i. Dallimi i vetëm këtu është se ju duhet të hiqni mbulesën e folesë së zgjerimit. Sloti PCI Express nuk ka as skeda, kështu që thjesht shtypeni derisa të klikojë. Më pas mund ta fiksoni me një vidë aty ku dikur ishte mbulesa e folesë së zgjerimit dhe karta juaj grafike duhet të jetë gati për t’u përdorur.

Lidhja e panelit f_

Tani kalojmë në panelin f. Kjo, edhe pse një nga detyrat më të lehta pasi ta keni bërë disa herë, mund të duket jashtëzakonisht e vështirë për një fillestar. Në thelb ky është paneli i prizave dhe kunjave të vogla që lidh butonin e ndezjes së kasës, butonin e rivendosjes, USB-të dhe hyrjet e altoparlantëve/mikrofonit me motherboard. Në këtë hap, kthehuni te manuali i udhëzimeve të motherboard-it dhe kërkoni diagramin f_panel. Vetë f_panel është vetëm një pjesë e vogël në motherboard tuaj me kunja të vogla. Duhet të ketë një shkrim në PCB duke e etiketuar atë si të tillë dhe duke etiketuar se ku duhet të shkojë çdo kabllo. Kjo është shumë më e qartë në manual, prandaj ju sugjeroj ta shikoni atje lart. Tani kapni gamën tuaj të kabllove nga paneli i përparmë i kasës dhe shkoni te mbyllja. Prizat nga çelsat dhe hyrjet duhet të etiketohen të gjitha me një tip pozitiv, negativ dhe prizë. Nëse mungon një etiketë pozitive/negative, duhet të ketë një ngjyrë të vetme për çdo negativ dhe një ngjyrë të ndryshme për çdo pozitive. Tani thjesht përputhni etiketat me kunjat e duhura në panelin f_sipas manualit, dhe duhet të jeni të vendosur të shkoni!

Kabllot e furnizimit me energji elektrike

Furnizimi me energji elektrike është i radhës. Kablloja e parë që rekomandoj të lidhni është kablloja gjigante 20-24 pin. Ka vetëm një vend që do të përshtatet në motherboard, dhe do të përshtatet vetëm në një drejtim. Kjo portë është etiketuar në manualin tuaj dhe zakonisht ndodhet drejtpërdrejt përballë vendpushimeve PCI. Nëse e ngatërroni atë, nuk mund t’ju ndihmoj. Më pas, ju keni një kabllo 4-6 pine që shkon në krye të motherboard. Kjo përsëri përshtatet vetëm në një mënyrë. Nëse keni një kartë grafike që ka nevojë për energji shtesë, futeni edhe këtë tani. Spina që shpejt bëhet standarde për kartat e shitjes së pasme është priza PCI Express me 6 pin, dhe ajo duhet të etiketohet si e tillë. Nëse furnizimi juaj me energji nuk e ka këtë, shumica e kartave grafike do të vijnë me një përshtatës që përdor priza periferike.

Instalimi i diskut të diskut

HDD-të, SSD-të dhe disqet DVD/CD janë të radhës në linjë. Instalimi i këtyre ndryshon shumë nga rasti në rast, kështu që nuk do të hyj shumë në të, por konfigurimi bazë priret të jetë i ngjashëm. Për diskun tuaj DVD/CD/Blu-Ray, hiqni pllakën e përparme të kutisë së kompjuterit dhe rrëshqisni diskun brenda. Duhet të ketë një bllokues me të cilin mund ta kyçni diskun, dhe nëse jo, ka vida që mund të të sigurohet me. Tani për ta futur në prizë – me disqet më të reja, kjo bëhet duke përdorur një kabllo energjie SATA. Furnizimi juaj me energji elektrike duhet t’i ketë këto me rreth tre kabllo në mënyrë që disqet të mund të lidhen me zinxhirë kur keni shumë. Këto duhet të etiketohen dhe janë të vetmet që përshtaten.

Tani nëse disku juaj është më i vjetër, thjesht do të përdorë një kabllo periferike me 4 pin. Për lidhjen e të dhënave, disqet më të rinj përdorin kabllo SATA. Zakonisht dy prej tyre sigurohen me motherboard, kështu që për një disk të vetëm dhe konfigurim të vetëm hard disk nuk duhet të keni nevojë për kabllo shtesë. Thjesht futni njërën skaj në diskun e diskut dhe drejtojeni tjetrin në motherboard. Futeni atë në portën e etiketuar si numër një, në mënyrë që kompjuteri juaj të dijë nga cili disk të niset kur instaloni OS tuaj. Nëse është një disk i vjetër dhe përdor IDE (kabllo me shirit të madh), thjesht bëni të njëjtën gjë përveç përdorimit të portës IDE në motherboard. Për hard diskun, instaloni sipas udhëzimeve të rasteve. Çdo rast është i ndryshëm, por ata zakonisht japin një përmbledhje mjaft të mirë se si të instaloni hard diskun sepse ata e dinë këtë. Kur bëhet fjalë për futjen e tij në prizë, është fjalë për fjalë e njëjta histori e saktë si disku i diskut. Pasi të jetë vendosur dhe lidhur, kompjuteri juaj është pothuajse gati për t’u përdorur!

Prekje përfundimtare

Për të përfunduar përfundimisht kompjuterin tuaj, thjesht instaloni çdo kartë me valë ose kartë USB shtesë nëse i keni sipas udhëzimeve (këto përdorin lojëra elektronike PCI dhe veprojnë njësoj si një kartë grafike pas tregut, pa energji elektrike). Pastaj thjesht futni çdo tifoz që ka rasti juaj dhe përpiquni ta nisni atë! Nëse keni një ekran BIOS të ndjekur nga një ekran që kërkon media boot, ju keni ndërtuar me sukses një kompjuter!

Konkluzioni i ndërtimit të kompjuterit

Pra, në përfundim, për të ndërtuar një kompjuter, këto janë hapat:

  1. Njihuni me motherboard
  2. Montoni procesorin
  3. Montoni ngrohësin
  4. Montoni furnizimin me energji elektrike në kuti
  5. Montoni motherboard në kasë
  6. Instaloni shkopinj RAM
  7. Instaloni grafikë pas tregut (opsionale)
  8. Lidheni panelin f_
  9. Lidheni furnizimin me energji elektrike
  10. Instaloni disqet HDD/Disqe

Video about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu

You can see more content about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu on our youtube channel: Click Here

Question about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu

If you have any questions about How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu was compiled by me and my team from many sources. If you find the article How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu

Rate: 4-5 stars
Ratings: 9612
Views: 50619352

Search keywords How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu

How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu
way How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu
tutorial How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu
How To Use Old Os On New Motherboard And Cpu free
#Easy #Steps #Build #Computer

Source: https://ezinearticles.com/?10-Easy-Steps-to-Build-Your-Own-Computer&id=6289251

Related Posts

default-image-feature

How To Use Old Makita Battery On New Makita Tools Buying a Circular Saw

You are searching about How To Use Old Makita Battery On New Makita Tools, today we will share with you article about How To Use Old Makita…

default-image-feature

How To Use Old Dish Tv Receivers With New Account Can A Dish Network Satellite Signal Interfere With My Wi-Fi?

You are searching about How To Use Old Dish Tv Receivers With New Account, today we will share with you article about How To Use Old Dish…

default-image-feature

My New Speakers Sounds The Same As My Old Speakers Fixing a Speaker Cabinet by Replacing a Home Theater Speaker

You are searching about My New Speakers Sounds The Same As My Old Speakers, today we will share with you article about My New Speakers Sounds The…

default-image-feature

My New Phone Broke Can I Activate My Old One Touchscreen Digitizer – Symptoms and Cheap Replacements

You are searching about My New Phone Broke Can I Activate My Old One, today we will share with you article about My New Phone Broke Can…

default-image-feature

Make An Old Chewed Up Night Stand Look Like New First We Were Dreamers – Mammoths, Angels, and Demons

You are searching about Make An Old Chewed Up Night Stand Look Like New, today we will share with you article about Make An Old Chewed Up…

default-image-feature

Make A New Bar Of Soap From Old Soap Slivers Information and Methods For Soap Making

You are searching about Make A New Bar Of Soap From Old Soap Slivers, today we will share with you article about Make A New Bar Of…