Is The New Star Is Born Like The Old One It’s A Galaxy Eat Galaxy Universe

You are searching about Is The New Star Is Born Like The Old One, today we will share with you article about Is The New Star Is Born Like The Old One was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic Is The New Star Is Born Like The Old One is useful to you.

It’s A Galaxy Eat Galaxy Universe

Është një univers i galaktikës që ha galaktikë, ku galaktikat e vogla përplasen dhe bashkohen për të krijuar galaktikat e mëdha madhështore që shohim sot. Dihet mirë se galaktika jonë e Rrugës së Qumështit me spirale me hekura arriti madhësinë e saj madhështore në këtë mënyrë, duke gllabëruar galaktikat më të vogla që notonin përreth në lagjen e saj të përgjithshme, duke u rritur kështu gjithnjë e më shumë. Reliket e festave të tilla të tmerrshme ende mund të vërehen në formën e rrjedhave të yjeve që janë mbetjet e trishtueshme të atyre galaktikave xhuxh që galaktika jonë i përpiu shumë kohë më parë. Në të vërtetë, një dyshe galaktikash xhuxhësh të parregullt, I madh dhe Retë e vogla të Magelanit, ishin në mes të shkrirjes në një galaktikë të vetme më të madhe kur ranë në galaktikën tonë. Në gusht 2018, një ekip astronomësh njoftoi gjetjet e tyre të reja se kjo dyshe xhuxhësh galaktikë përmban gaz të mjaftueshëm për të rimbushur 50% të furnizimit të Rrugës së Qumështit me karburantin e lindjes së yjeve – duke siguruar kështu farat për lindjen e shkëlqyer të yjeve të ardhshëm.

Studimi i ri është publikuar në Njoftimet mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike (MB) dhe ajo hedh dritë të re në mënyrën se si galaktikat e mëdha si e jona janë në gjendje ta rrëmbejnë në mënyrë gravitacionale këtë gaz kaq lehtë. Shkencëtarët simuluan përplasjen e një dyshe galaktikash xhuxhësh të largët, në mënyrë që të kuptonin se si shpërndahet gazi i tyre gjatë procesit të bashkimit. Në simulimet e tyre, ata panë galaktikën më të madhe, NGC 4490, vjedhin gaz nga vëllai i tij më i vogël me anë të një efekti gravitacional që rezulton nga ndryshimi i tyre i njëanshëm në madhësi. Ndërsa dyshja qarkullonte gjithnjë e më afër dhe më afër me njëri-tjetrin në këtë balet të jashtëzakonshëm qiellor, bishti i gazit i galaktikës më të vogël u përfshi gjithnjë e më larg dhe më larg dhe më larg larg. Ky zbulim mbështet një studim të publikuar më herët në vitin 2018 që arriti të marrë gjurmët e gishtërinjve të gazit që rrjedh nga Retë e Magelanit në Rrugën e Qumështit si i përket Re e vogël e Magelanit.

Një përrallë e dy xhuxhëve galaktikë

Retë e Magelanit janë një çift galaktikash satelitore të afërta, të vogla dhe të parregullta në orbitë rreth sonës — ato janë gjithashtu më të ndriturit nga satelitët e vegjël galaktikë të Rrugës së Qumështit. Dyshja pa formë fryjnë re gazi përpara dhe pas tyre në një fjongo të gjatë që është quajtur në mënyrë të përshtatshme si Rryma e Magelanit.Rryma e Magelanit është një transmetues i gjatë që arrin pothuajse në gjysmën e rrugës rreth Rrugës sonë të Qumështit dhe performon një vallëzim valëzues përtej skajit të Galaxy tonë. Pjesa më e madhe e shiritit ishte grisur nga Re e Vogël Magelanik (SMC) afërsisht 2 miliardë vjet më parë, por një re e vogël gazi u formua kohët e fundit nga gazi që i përket Re e Madhe Magelanik (LMC).

LMC dhe SMC i morën emrat e tyre kur eksploruesi Ferdinand Magellan (1480-1521) i ngatërroi me retë – dhe çifti i të ashtuquajturave “re” u emëruan në nder të tij.

LMC është vetëm rreth 158,200 vite dritë nga Toka, dhe SMC nuk është shumë më larg se ajo në afërsisht 199,000 vite dritë. Për krahasim, e gjithë galaktika jonë është rreth 100,000 vite dritë e gjerë, dhe është rreth tre milionë vite dritë larg nga Galaxy Andromeda (M31)e cila është një tjetër spirale e madhe, si dhe më e afërta i madh fqinji galaktik i Rrugës sonë të Qumështit.

Më shumë se njëzet galaktika të vogla satelitore rrotullohen rreth tonës, por vetëm galaktikat Retë e Magelanit shkëlqejnë mjaftueshëm me dritë të shkëlqyer yjesh për t’u vëzhguar nga planeti ynë me sy të lirë të njeriut. Të Retë e Magelanit— në kontrast me satelitët e tjerë në orbitën e Galaxy tonë — janë të mbushur me gaz. Gazi është gjëja e çmuar që përdorin galaktikat për të krijuar yje të rinj të shndritshëm të zjarrtë.

Njerëzit e disa kulturave të lashta ishin të vetëdijshëm për ekzistencën e Retë e Magelanit. Ndoshta referencat më të lashta të vazhdueshme ekzistuese për dyshen e “reve” janë bërë nga vëzhgues nga kultura Khoisan e Afrikës Jugore. Paraardhësit e këtyre njerëzve me sa duket jetuan të ndarë nga të gjitha kulturat e tjera të gjalla njerëzore për mijëra vjet.

Një histori tjetër e gjatë e shoqërimit kulturor mund të jetë rishfaqur me migrimin e njerëzve në jug nga Lindja e Mesme duke arritur në Australi rreth 50 deri në 60 mijë vjet më parë. Këta njerëz të lashtë migrues ishin paraardhësit e aborigjenëve modernë, kulturat e ndryshme të të cilëve kanë prodhuar një sërë mitesh magjepsëse dhe tregimesh popullore rreth këtij çifti galaktikash me yje aty pranë.

Polinezianët e lashtë dinin gjithashtu për ekzistencën e Retë e Magelanit, dhe ata shërbyen si shënues të rëndësishëm lundrimi. Të marrë së bashku ata njiheshin edhe nga Maori i Zelandës së Re si Nga Patori-Kaihau ose si Te Reporepo. Populli i lashtë Maori besonte se dy “retë” ishin parashikuese të erërave.

Retë e Magelanit janë njohur që në mijëvjeçarin e parë në Azinë Perëndimore. Përmendja e parë e LMC është nga polimeti musliman Ibn Kutejbe, në librin e tij mbi Al-Anwan (stacionet e Hënës në kulturën arabe paraislamike).

Njerëzit e Sri Lankës së lashtë iu referuan retë si Maha Mera Paruwathaya (malet e mëdha). Kjo sepse ata mendonin se dukeshin si majat e një vargu malor të largët.

Në Evropë, retë u raportuan për herë të parë nga autorët italianë të shekullit të 16-të, Peter Martyr d’Anghiera dhe Andrea Corsali, dhe të dy dolën nga vëzhgimet në udhëtimet portugeze. Më pas, ato u raportuan nga Antonio Pigafetta, i cili ishte anëtar i ekspeditës së eksploruesit Ferdinand Magellan në rrethin e saj të globit (1519-1522).

LMC dhe vëllai i tij, SMC, janë të dyja objekte qiellore të dukshme në hemisferën jugore të planetit tonë. Dyshja e “reve” duken si copa të ndara të Rrugës sonë të Qumështit për syrin e lirë të njeriut dhe distanca e vërtetë midis tyre është afërsisht 75,000 vite dritë. Deri në zbulimin e Galaktika eliptike e Xhuxhit të Shigjetarit në vitin 1994, çifti ishin galaktikat më të afërta të njohura me tonën. Megjithatë, në vitin 2003, Canis Major Xhuxh Galaxy u zbulua të jetë edhe më afër galaktikës sonë dhe aktualisht konsiderohet të jetë fqinji ynë më i afërt galaktik. Masa totale e dyshes së retë është e pasigurt.

Për disa kohë, shumë astronomë propozuan që Retë e Magelanit kishte orbituar rreth galaktikës sonë përafërsisht në distancën e tyre aktuale për shekuj me radhë. Megjithatë, provat e reja tani tregojnë se është e rrallë që dyshja të udhëtojnë aq afër Rrugës së Qumështit sa janë tani. Si vëzhgimi ashtu edhe teoria sugjerojnë se dyshja janë shtrembëruar ndjeshëm nga ndërveprimet e baticës me galaktikën tonë shumë më të madhe, ndërsa ata enden gjithnjë e më afër saj. Të LMC shfaq një strukturë spirale shumë të qartë elegante dhe të rregullt në imazhet e radioteleskopëve të hidrogjenit neutral. Shirita të përbërë nga hidrogjen neutral i lidhin ato me Rrugën tonë të Qumështit dhe me njëri-tjetrin. Të dy anëtarët e dyshes duken si galaktika spirale të ndërprera. Graviteti i tyre ka ndikuar gjithashtu në Rrugën tonë të Qumështit, duke shtrembëruar kufijtë e jashtëm të diskut galaktik.

Përveç strukturës së tyre të ndryshme dhe masës më të vogël, çifti i retë ndryshojnë nga Rruga jonë e Qumështit në dy mënyra të rëndësishme. Së pari, ato janë më të varfra nga metali se galaktika jonë (në astronomi një “metal” është çdo element atomik më i rëndë se heliumi). Së dyti, ato janë të ngarkuara shumë me gaz; një përqindje më e madhe e masës së tyre është hidrogjen dhe helium në krahasim me Rrugën tonë të Qumështit. Të dy anëtarët e dyshes shfaqin mjegullnaja dhe popullata rinore të yjeve. Megjithatë, si Galaktika jonë, yjet e tyre variojnë në moshë nga foshnjat yjore deri te yjet e moshuar. Kjo sugjeron një histori të gjatë formimi të yjeve.

Lindja Primordiale e Galaktikave

Universi lindi afërsisht 13.8 miliardë vjet më parë në inflacionin eksponencial të Big Bengut. Shumë kozmologë shkencorë sugjerojnë që ajo filloi si një grimcë jashtëzakonisht e vogël, që ishte më e vogël se një proton, vetëm për të arritur madhësinë makroskopike në fraksionin më të vogël të sekondës. Ajo ka qenë duke u zgjeruar me një ritëm shumë më madhështor që atëherë – dhe gjithashtu është ftohur. Universi primordial ishte shumë më i vogël dhe më i mbushur me njerëz se sa është sot. primare protogalaktikat ishin më afër së bashku kur Universi ynë ishte i ri. Për këtë arsye, galaktikat e lashta kishin një shans shumë më të madh për t’u përplasur me njëra-tjetrën dhe për t’u bashkuar për të formuar galaktika gjithnjë e më të mëdha.

E para protogalaktikat ndoshta kanë lindur kur Universi ishte më pak se një miliard vjet i vjetër. Modeli më i pranuar gjerësisht i formimit galaktik propozon se galaktikat madhështore dhe të mëdha ishin të pazakonta në Universin e lashtë dhe përfundimisht arritën përmasat e tyre gjigante pasi kishin kapur galaktika më të vogla dhe më pas u bashkuan me to.

Galaktikat e Kozmosit që ndezin yje u ndezën në fund të asaj që quhet Epoka e Errët Kozmike, dhe ndriçoi atë që më parë kishte qenë një shtresë e errët dhe pa veçori e errësirës së paimagjinueshme. Objektet e para që lëshojnë dritë sollën Epoka e Errët Kozmike deri në fund kur ata dërguan dritën e tyre të porsalindur që rrjedh në Spacetime..

Shumica e kozmologëve shkencorë sugjerojnë që galaktikat e para që lindën në Universin e lashtë ishin retë e errëta, të errëta dhe pa formë, të përbëra kryesisht nga gaz hidrogjeni. Këto re primordiale ishin mbledhur në heshtje, ngadalë brenda zemrave të fshehta të fshehura të aureolët e lëndës së errët. Këta të porsalindur retë protogalaktike i përbërë kryesisht nga gazi i pacenuar i hidrogjenit në mënyrë gravitacionale kapi gjeneratën e parë të yjeve gjigantë të vegjël. Yjet neonatale me shkëlqim dhe gazi jashtëzakonisht i nxehtë ndriçuan më pas Kozmosin e lashtë.

materie e errët është një formë misterioze e materies–ajo nuk përbëhet nga lënda atomike “e zakonshme” me të cilën jemi njohur. Me të vërtetë, materie e errët është transparent dhe i padukshëm sepse nuk kërcen me dritën apo ndonjë formë tjetër të rrezatimit elektromagnetik. Shumë shkencëtarë mendojnë se është me të vërtetë atje sepse ushtron efekte gravitacionale mbi objektet që mund të shihen.

Lindja e Yjeve

Për një kohë të gjatë pas NGC 4490 u përplas me vëllanë e saj më të vogël, SN 4485, dhe u bashkua me të për të krijuar një galaktikë të vetme, gazi i tyre vazhdoi të zgjerohej. Astronomët që kryen studimin e ri zbuluan se në pesë miliardë vjet të tjerë, bishtat e gazit të përplasjes së galaktikave do të shtrihen në një distancë mbresëlënëse prej rreth 1 milion vite dritë – kjo arrin pothuajse dyfishin e gjatësisë së saj aktuale.

“Pas pesë miliardë vjetësh, 10 për qind e mbështjellësit të gazit ende qëndron më shumë se 260,000 vite dritë nga mbetja e bashkuar, duke sugjeruar se duhet një kohë shumë e gjatë përpara se i gjithë gazi të bjerë përsëri në mbetjen e bashkuar,” vuri në dukje Dr. Sarah Pearson në më 9 gusht 2018 Universiteti i Kolumbisë Njoftimi për shtyp. Dr. Pearson tani është një koleg në Qendra për Astrofizikën Kompjuterike e Institutit Flatiron (Fondacioni Simons) në qytetin e Nju Jorkut.

Kur shkencëtarët krahasuan rezultatet e tyre me vëzhgimet reale të teleskopit të NGC 4490/4485, rezultatet që ata morën përputheshin me simulimet e tyre. Kjo dha një tregues të fortë se modeli i tyre ishte i saktë.

Gjetjet e reja janë gjithashtu në përputhje me atë që astronomët dinë se si riciklohet gazi në Kozmos. Ndërsa retë e gazit rriten gjithnjë e më shumë, gazi bëhet më i lirë. Kjo e bën më të lehtë për një galaktikë më të madhe që të takohet me renë dhe ta hajë atë për darkë. Simulimi tregon se ky proces i përhapjes i ka mundësuar Rrugës së Qumështit të heqë në mënyrë efektive gazin nga SMC. Për më tepër, kjo do të thotë se ky lloj transferimi i gazit mund të jetë një dukuri e shpeshtë në të gjithë Universin.

“Studimi ynë sugjeron që çifte të ngjashme xhuxhësh ekzistojnë atje. Për shkak se gazi i tyre është kaq i zgjatur, nëse bien në diçka si Rruga e Qumështit, gazi i tyre derdhet lehtësisht,” shpjegoi Dr. Pearson në 9 gusht 2018. Njoftim për shtyp i Universitetit të Kolumbisë.

Përveç kësaj, studimi i ri sugjeron se densiteti në rënie i gazit në kufijtë e jashtëm të përplasjes dhe bashkimit të galaktikave xhuxh e bën të vështirë lindjen e yjeve të rinj – një përfundim që përputhet me vëzhgimet e drejtpërdrejta. Astronomët planifikojnë të vazhdojnë studimin e dyve të tjera të galaktikave xhuxh në procesin e përplasjes në mënyrë që të përsosin modelin e tyre të ri.

Autorë të tjerë të studimit janë George Privon (Universiteti i Floridës), Gurtina Besia (Universiteti i Arizonës), David Martinez-Delgado (Instituti i Llogaritjes Astronomike), Kathryn Johnston (Universiteti i Kolumbisë), R. Jay Gabany (Observatori i Zogut të Zi II) , David Patton (Universiteti Trent) dhe Nitya Kallivayalil (Universiteti i Virxhinias).

Studimi i ri është publikuar në edicionin e 3 korrikut 2018 të Njoftimet mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike nën titullin: Modelimi i ciklit të barionit në takimet e galaktikës me masë të ulët: Rasti i NGC 4490 & NGC 4485.

Video about Is The New Star Is Born Like The Old One

You can see more content about Is The New Star Is Born Like The Old One on our youtube channel: Click Here

Question about Is The New Star Is Born Like The Old One

If you have any questions about Is The New Star Is Born Like The Old One, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article Is The New Star Is Born Like The Old One was compiled by me and my team from many sources. If you find the article Is The New Star Is Born Like The Old One helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles Is The New Star Is Born Like The Old One

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3306
Views: 71059219

Search keywords Is The New Star Is Born Like The Old One

Is The New Star Is Born Like The Old One
way Is The New Star Is Born Like The Old One
tutorial Is The New Star Is Born Like The Old One
Is The New Star Is Born Like The Old One free
#Galaxy #Eat #Galaxy #Universe

Source: https://ezinearticles.com/?Its-A-Galaxy-Eat-Galaxy-Universe&id=9997265

Related Posts

default-image-feature

What 7 Gift Is Popular For 5-8 Year Olds March 2009 Love Astrology Column

You are searching about What 7 Gift Is Popular For 5-8 Year Olds, today we will share with you article about What 7 Gift Is Popular For…

default-image-feature

Is The New Shingles Vaccine Any Better Than The Old Exercises to Avoid When You Have Scoliosis

You are searching about Is The New Shingles Vaccine Any Better Than The Old, today we will share with you article about Is The New Shingles Vaccine…

default-image-feature

What 5 Year Old Goes Through When Parents Lose Custody Blended Families – The Merging Of Yours And Mine

You are searching about What 5 Year Old Goes Through When Parents Lose Custody, today we will share with you article about What 5 Year Old Goes…

default-image-feature

Whart Size Hula Hoop Should A 5 Yr Old Use Why Does My Hula Hoop Keep Falling?

You are searching about Whart Size Hula Hoop Should A 5 Yr Old Use, today we will share with you article about Whart Size Hula Hoop Should…

default-image-feature

Whag Size Of Dress For Girl Of 5 Years Old Top Fashion Trends for Plus Sized Women

You are searching about Whag Size Of Dress For Girl Of 5 Years Old, today we will share with you article about Whag Size Of Dress For…

default-image-feature

Is The New Reporter On Chicago Fire The Old Paramedic The Lockheed L-188 Electra

You are searching about Is The New Reporter On Chicago Fire The Old Paramedic, today we will share with you article about Is The New Reporter On…